Zangles


Zingen is een kunst, maar zangles geven is dat ook! De meeste spieren die de stemgeving regelen kunnen wij namelijk niet direct beinvloeden. Daarom zal een leraar zijn toevlucht moeten nemen tot indirecte methoden. Een voorbeeld hiervan zou de instructie kunnen zijn om "te zingen voor de mensen achter je". Een wat directere instructie zou zijn: "kleur hier de ie-klank meer naar ee".

De moeilijkheid doet zich hierbij voor dat verschillende leerlingen op dezelfde instructie heel anders kunnen reageren. Voeg daarbij dat elke stem voor zijn ontwikkeling een eigen, uniek pad moet volgen, en het zal duidelijk zijn dat zangles geven inderdaad een hele kunst is. Ook betekent dit dat het waarschijnlijk vruchtbaar is om af en toe van zangleraar te veranderen, omdat ieder zijn eigen benadering heeft die al dan niet "klikt" bij de leerling.

Een van de belangrijkste aspecten van een zangleraar is echter zijn visie hoe een geschoolde stem zou moeten klinken. In het beste geval kan hij dit funderen op een ruime podiumervaring: hij heeft vele voorbeelden meegemaakt, en weet wat in de praktijk werkt.

Zoals uit mijn C.V. blijkt heb ik bijna tien jaar ervaring op het podium, voornamelijk in producties met regie en orkest. Verder heb ik zelf zangles gehad van leraren van naam, onder wie Ank Reinders, Wiebke Göetjes en James McCray. Daarom ben ik zo vrij u uit te nodigen voor een proefles. Deze kost slechts een tientje. Van harte welkom!